Grønn mappe
Løype 1: Tjoresteinen
Start og parkering: Parkeringslomme like ved Reddalskanalen. Del av
gammel E18 trase.
Kryss hovedveien og fortsett rett frem på grusvei. Grusveien går langs den nye E18. Grusveien svinger vekk fra E18 (0.3 km). Ta til v. ved veidele (0.4 km).
Fortsett opp bakken. På toppen av bakken ved stor stein tas til h. inn på smal gulmerket sti (0.65 km).
Gulmerket sti følges frem til mellomplatå (0.95 km).
De siste 150 meter opp til toppen er ikke merket. Men det er tydelig sti opp til trigonometrisk punkt (høyeste punkt) hvor dere finner kontollpost (1.1 km). Samme vei følges tilbake til start (2.2 km).
Historie
I Grimstad, Agder fylke, finner vi denne godbiten av et borganlegg med det velklingende navnet Tjoresteinen. Dette blir egentlig litt som smør på flesk i og med at den gammelnorske forma Þjórar for garden og bygda Tjore visstnok skal bety noe som "sveller" eller en "svull" i betydning 'høgdedrag, berg', eventuelt 'Fjellknauser, Knatter' som filologen Karl Rygh noterte seg. Dette stedsnavnet passer forsåvidt veldig godt til terrenget, men Steinen peker seg nok særlig ut som navnegiver her. Stein er som kjent et svært gammelt og utbredt naturnavn på spesielt bratte fjell, men gang på gang ser vi òg at det er et sammenfall mellom fjellformasjoner med 'stein' i seg og tilstedeværelsen av bygdeborger. I overført betydning har nok derfor ordet 'stein' allerede i førkristen tid indikert en form for murverk eller innhegning.
Vedrørende gjenstandsfunn på Tjoresteinen:
"Topplatået er temmelig flatt og uten vegetasjon. Her pleide man å brenne St Hans bål før i tiden. I uren langs ryggns NNV-N-fot, ca 100m N for trig.pkt'et finnes: Et hulrom, som er stort nok til at en voksen mann kan krype inn. Men det er ingen steder dypere enn 1-1,5m. I rommets S-del fant noen skolegutter i 1969 5 bryner, den ene med påbegynt hull i den ene kortenden, 1 garnsøkke med innhugd fure, 4 jarsteiner av kleber, 3 flintknoller med påsittende kalkskorpe, 3 stykker naturlig kritt, og ribbensstykke av et lite dyr. 7 meget regelmessig formede rullestein med vekt 2-12kg, var plassert i en sirkel, og gjenstandene var lagt midt i sirkelen."